Cholesterolis. Kaip sumažinti cholesterolį?

Kaip sumažinti cholesterolį? Sveikas maistas

Cholesterolis. Kaip sumažinti cholesterolį?

Cholesterolis – panaši į riebalus medžiaga, kuri yra kiekvieno organizmo ląstelėje. Ji keliauja mūsų kraujotaka. Cholesterolis yra itin svarbus elementas, kuris įtakoja mūsų kraujotakos ir kitų procesų organizme veiklą. Per didelis cholesterolio kiekis, kaip žinoma, kenkia organizmui ir neigiamai veikią vykstančius procesus. Yra mitas, kad visą cholesterolį žmogaus organizmas gauna su maistu. Moksliniais tyrimais apskaičiuota, kad apie 70-80% cholesterolio pasigamina pats žmogaus organizmas. Likusi dalis patenka su gyvūninės kilmės riebalais.

Kokias sveikatos problemas sukelia padidėjęs cholesterolis? Jo perteklius pradeda kauptis kraujagyslių sienelėse, taip apsunkindamas kraujo pratekėjimą, kas padidina širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimą. Deja, dažniausiai nuo šių ligų miršta tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje.

Yra gera žinia, kad pakoregavus mitybą ir gyvenimo būdą, galima padėti mūsų organizmui sumažinti cholesterolio perteklių. 3 svarbiausi dalykai:

  1. Didesnius šviežių daržovių vartojimas.
  2. Daugiau neperdirbtų grūdų, ankštinių kultūrų vartojimas.
  3. Omega 3 riebalų rūgščių turinčių maisto produktų vartojimas.

Šviežiose daržovėse, grūduose, ankštinėse kultūrose esančios skaidulos yra tirpios, dėl ko padeda mažinti cholesterolio pertekliaus sukeltus uždegiminius procesus. Vėliau pradeda mažinti ir pačio cholesterolio perteklių.

Itin svarbu gauti Omega 3 rūgščių, kurių yra aliejuose, kaip linų sėmenų, kanapių sėklų, moliūgų sėklų šalto spaudimo aliejuose. Omega 3 taip pat yra silkėje, skumbrėje bei lašišoje.

Esminės rekomendacijos kaip reguliuoti tinkamą cholesterolio kiekį organizme:

  • Paukštieną vartoti be odos;
  • Valgyti liesą mėsą;
  • Vartoti mažiau gyvūninės kilmės riebalų;
  • Rečiau valgyti patiekalus iš inkstų ir kepenų;
  • Daugiau žuvies patiekalų;
  • Šalto spaudimo, nerafinuotų aliejaus naudojimas (linų, kanapių, moliūgų sėklų)
  • Maistą daugiau troškinti, virti nei kepti;
  • Vartoti liesesnius pieno produktus;
  • Juoda duona su grūdais ir sėklomis;
  • Vartoti mažiau cukraus;
  • Saikingas alkoholio vartojimas;
  • Nerūkyti;
  • Atkreipti dėmesį į gaminius, turinčius didelį cukraus kiekį;
  • Reguliariai mankštintis ar užsiimta kita aktyvia kūnui veikla.

 

Įvedus naujus kasdieninius įpročius, galime ženkliai įtakoti ne tik cholesterolio pertekliaus sumažėjimą, bet ir geresnę emocinę bei fizinę būklę.

Informacija parengta, remiantis www.15min.lt 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *