Sezamo aliejus

Sezamo aliejus

Sezamo aliejus – tai aliejus, spaudžiamas iš sezamo sėklų. Jis yra populiarus kulinarijoje, kosmetikoje ir tradicinėje medicinoje dėl savo skonio, aromato ir naudingųjų savybių.


Pagrindinės savybės:

  1. Sudėtis:
    • Turtingas polinesočiosiomis riebalų rūgštimis, antioksidantais (sezamoliu ir sezaminu), vitaminu E, B komplekso vitaminais bei mineralais, tokiais kaip cinkas ir kalcis.
  2. Skonis ir aromatas:
    • Tamsusis aliejus, spaudžiamas iš skrudintų sėklų, turi intensyvų riešutų skonį ir aromatą.
    • Šviesusis aliejus, spaudžiamas iš neskrudintų sėklų, yra švelnesnis ir tinkamesnis neutralios skonio patiekalams.

Naudojimas:

  1. Kulinarijoje:
    • Naudojamas Azijos virtuvėje (kinų, japoniškos, tailandietiškos patiekaluose).
    • Tinka salotoms, marinavimui, padažams, keptuvėje ar wok keptiems patiekalams.
    • Atsparus vidutinei temperatūrai, todėl retai naudojamas kepimui aukštoje temperatūroje.
  2. Kosmetikoje:
    • Drėkina ir minkština odą, plaukus.
    • Naudojamas masažams dėl lengvos tekstūros.
    • Turi natūralių antibakterinių ir priešuždegiminių savybių.
  3. Sveikatai:
    • Skatina širdies sveikatą dėl sveikųjų riebalų.
    • Gali padėti mažinti uždegimą ir cholesterolio lygį.
    • Naudojamas ajurvedoje kaip detoksikacijos ir masažų priemonė.

Rūšys:

  1. Šaltai spaustas sezamo  sėklų aliejus:
    • Gaminamas neskrudintų sezamo sėklų spaudimu žemoje temperatūroje.
    • Išlaiko natūralias maistines medžiagas.
  2. Skrudintų sėklų aliejus:
    • Intensyvus aromatas ir sodrus skonis.
    • Naudojamas daugiausia kulinarijoje.

Daugiau informacijos rasite aliejų rasite čia

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *