Sezamo aliejus – tai aliejus, spaudžiamas iš sezamo sėklų. Jis yra populiarus kulinarijoje, kosmetikoje ir tradicinėje medicinoje dėl savo skonio, aromato ir naudingųjų savybių.
Pagrindinės savybės:
- Sudėtis:
- Turtingas polinesočiosiomis riebalų rūgštimis, antioksidantais (sezamoliu ir sezaminu), vitaminu E, B komplekso vitaminais bei mineralais, tokiais kaip cinkas ir kalcis.
- Skonis ir aromatas:
- Tamsusis aliejus, spaudžiamas iš skrudintų sėklų, turi intensyvų riešutų skonį ir aromatą.
- Šviesusis aliejus, spaudžiamas iš neskrudintų sėklų, yra švelnesnis ir tinkamesnis neutralios skonio patiekalams.
Naudojimas:
- Kulinarijoje:
- Naudojamas Azijos virtuvėje (kinų, japoniškos, tailandietiškos patiekaluose).
- Tinka salotoms, marinavimui, padažams, keptuvėje ar wok keptiems patiekalams.
- Atsparus vidutinei temperatūrai, todėl retai naudojamas kepimui aukštoje temperatūroje.
- Kosmetikoje:
- Drėkina ir minkština odą, plaukus.
- Naudojamas masažams dėl lengvos tekstūros.
- Turi natūralių antibakterinių ir priešuždegiminių savybių.
- Sveikatai:
- Skatina širdies sveikatą dėl sveikųjų riebalų.
- Gali padėti mažinti uždegimą ir cholesterolio lygį.
- Naudojamas ajurvedoje kaip detoksikacijos ir masažų priemonė.
Rūšys:
- Šaltai spaustas sezamo sėklų aliejus:
- Gaminamas neskrudintų sezamo sėklų spaudimu žemoje temperatūroje.
- Išlaiko natūralias maistines medžiagas.
- Skrudintų sėklų aliejus:
- Intensyvus aromatas ir sodrus skonis.
- Naudojamas daugiausia kulinarijoje.
Daugiau informacijos rasite aliejų rasite čia