Žirniai. Žirnių nauda

Žirniai. Žirnių nauda.

Žirniai.Žirnių nauda (Pisum sativum) – tai viena iš seniausiai auginamų ankštinių daržovių, vertinama dėl savo maistingumo, sotumo ir paprasto auginimo. Jie puikiai tinka tiek šviežiam vartojimui, tiek džiovinimui ar konservavimui.


Žirnių nauda sveikatai

  • Baltymai – žirniai yra puikus augalinių baltymų šaltinis, ypač vertinamas vegetarų ir veganų mityboje.
  • Skaidulos – palaiko žarnyno veiklą, mažina cholesterolio kiekį, gerina virškinimą.
  • Mažai riebalų – sotūs, bet nekaloringi, todėl tinka svorį norintiems reguliuoti žmonėms.
  • Vitaminai ir mineralai – žirniuose gausu:
    • B grupės vitaminų – energijai ir nervų sistemai;
    • Vitamino C – imunitetui;
    • Geležies, magnio, fosforo, cinko – kraujui, kaulams, raumenims.
  • Mažas glikemijos indeksas – padeda išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje, tinka sergantiems diabetu.

🌱 Populiariausios žirnių veislės Lietuvoje mėgėjiškuose soduose

  1. Ambrosia – saldūs, ankstyvi, tinka šviežiam vartojimui, dažnai vartojami cukriniai žirneliai.
  2. Kelvedon Wonder – ankstyva ir labai populiari veislė su saldžiais, sultingais žirneliais.
  3. Ievos – lietuviška veislė, atspari ligoms, gerai dera mūsų klimato sąlygomis.
  4. Rondo – vidutinio vėlyvumo, tinka šaldymui ir konservavimui.
  5. Premium – derlinga veislė, saldūs, traškūs žirneliai, mėgstama vaikų.

Žirniai.Žirnių nauda. Kaip vartoti žirnius?

  • Šviežius – kaip užkandį ar salotų sudedamąją dalį;
  • Virtus – sriubose, troškiniuose;
  • Džiovintus – tradiciniams lietuviškiems patiekalams, pvz., žirnių košei;
  • Dygstančius žirnius – kaip gyvą maistą (daigus) žiemą.

Daugiau naudingų straipsnių rasite čia

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *