Sezamo sėklos

1,99 6,99 

Išvalyti

Pasirinkite kiekį:

Produkto kodas: N/A Kategorijos: , Žyma:
100 proc naturalus

Sezamo sėklos yra viena seniausių auginamų kultūrų, žinoma dėl savo maistingumo ir unikalaus skonio.

Kilmė ir augimo vietos

Sezamo sėklos (Sesamum indicum) kilusios iš Afrikos, tačiau jų auginimas plačiai paplito į Indiją, Kiniją ir Viduržemio jūros regioną. Šiais laikais didžiausi sezamų augintojai yra Indija, Mianmaras, Kinija, Sudanas ir Nigerija. Sezamai klesti šiltose, sausose klimato sąlygose, todėl jie dažnai auginami subtropiniuose ir tropiniuose regionuose.

Nauda sveikatai

  1. Maistinė vertė: Sezamo sėklos yra puikus baltymų, sveikųjų riebalų ir skaidulų šaltinis. Jos taip pat turtingos vitaminų (ypač B grupės) ir mineralų, tokių kaip kalcis, geležis, magnis ir cinkas.
  2. Širdies sveikata: Jose esantys sveikieji riebalai ir lignanai (antioksidantai) padeda mažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, saugo širdį ir mažina uždegimus.
  3. Kaulų stiprinimas: Didelis kalcio kiekis sezamo sėklose palaiko stiprius kaulus ir dantis, todėl jos itin naudingos osteoporozės prevencijai.
  4. Virškinimo sistema: Skaidulos gerina virškinimą, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir palaiko žarnyno sveikatą.
  5. Antioksidantų šaltinis: Sezamo sėklos yra turtingos antioksidantų, padedančių kovoti su laisvaisiais radikalais, kurie gali sukelti ląstelių pažeidimus.
  6. Hormonų balansas: Ypač naudingos moterims, nes jose yra fitoestrogenų, kurie gali padėti reguliuoti hormonų pusiausvyrą menopauzės metu.

Naudojimas

Sezamo sėklos dažnai naudojamos kulinarijoje – kaip prieskoniai, padažų ingredientas (tahini), arba sveikuoliškuose patiekaluose, pvz., salotose, kokteiliuose ar kepiniuose. Jos taip pat populiarios kaip aliejaus spaudimo šaltinis, kurio sudėtis puikiai tinka tiek maistui, tiek odos priežiūrai.

Receptai su sezamo sėklomis

1. Traškios sezamo lazdelės
Ingredientai:

  • 1 puodelis miltų
  • 1/4 puodelio sviesto (minkšto)
  • 1/4 puodelio vandens
  • 1/2 puodelio sezamo sėklų
  • Žiupsnelis druskos

Gaminimas:

  1. Sumaišykite miltus, sviestą, druską ir vandenį, kol gausite vientisą tešlą.
  2. Suformuokite plonas lazdeles ir apvoliokite sezamo sėklose.
  3. Kepkite 180 °C orkaitėje apie 12-15 minučių, kol lazdelės taps auksinės.

2. Azijietiškos sezamo salotos
Ingredientai:

  • 2 puodeliai mišrių salotų lapų
  • 1 morka (sutarkuota)
  • 1 agurkas (supjaustytas griežinėliais)
  • 1/2 avokado (supjaustytas)
  • 2 šaukštai sezamo sėklų
  • Padažui: 2 šaukštai sojų padažo, 1 šaukštas sezamo aliejaus, 1 šaukštelis medaus, 1 šaukštelis citrinos sulčių.

Gaminimas:

  1. Sumaišykite daržoves ir avokadą dubenyje.
  2. Atskiram indelyje sumaišykite padažo ingredientus.
  3. Užpilkite padažą ant salotų, pabarstykite sezamo sėklomis.

3. Medaus ir sezamo sausainiai
Ingredientai:

  • 1 puodelis avižinių dribsnių
  • 1/4 puodelio medaus
  • 1/2 puodelio sezamo sėklų
  • 1/4 puodelio riešutų sviesto
  • Žiupsnelis cinamono

Gaminimas:

  1. Dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, medų, riešutų sviestą ir cinamoną.
  2. Įmaišykite sezamo sėklas.
  3. Suformuokite mažus rutuliukus arba sausainius.
  4. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 10-12 minučių.

Daugiau naudingų sėklų, riešutų rasite čia

Svoris su pakuote N/A
Size

1 kg, 200 g.

Atsiliepimai

Atsiliepimų dar nėra.

Būkite pirmas aprašęs “Sezamo sėklos”