Maltas cinamonas – tai kvapni, švelniai saldi ir kiek aštroka ruda pudra, gaunama iš džiovintos cinamono medžio žievės. Jis yra vienas seniausiai žinomų prieskonių, naudojamas tiek kulinarijoje, tiek medicinoje. Populiariausios rūšys – ceilono (tikrasis) ir kasijos (kininis) cinamonas.
Nauda sveikatai
Maltas cinamonas pasižymi stipriomis antioksidacinėmis, priešuždegiminėmis ir antibakterinėmis savybėmis. Tinkamai vartojamas, jis gali teigiamai paveikti organizmą:
- Mažina cukraus kiekį kraujyje – padeda kontroliuoti gliukozės kiekį, todėl dažnai rekomenduojamas sergantiems diabetu.
- Gerina virškinimą – skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, mažina pilvo pūtimą, padeda esant virškinimo sutrikimams.
- Stiprina imunitetą – dėl antibakterinių savybių padeda kovoti su infekcijomis.
- Mažina cholesterolio kiekį – gali padėti palaikyti sveiką širdies ir kraujagyslių sistemą.
- Skatina kraujotaką ir šildo organizmą – ypač vertinamas šaltuoju metų laiku.
Vitaminai ir mikroelementai
Maltas cinamonas turi vertingų medžiagų, nors jų kiekiai nėra labai dideli:
- Vitaminai: vitaminas A, B6, K, niacinas, riboflavinas.
- Mineralai: kalcis, geležis, magnis, kalis, cinkas, manganas.
Taip pat jame gausu polifenolių – natūralių antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais.
Naudojimo būdai maistui
Maltas cinamonas plačiai naudojamas tiek desertuose, tiek sūriuose patiekaluose:
- Kepiniuose: pyragai, sausainiai, bandelės, obuolių pyragai.
- Gėrimuose: kava, arbata, kakava, glotnučiai, karštas vynas.
- Košėse ir jogurte: suteikia šilto, salstelėjusio prieskonio.
- Troškiniuose, kariuose: ypač Indijos, Maroko virtuvėse.
- Su vaisiais: puikiai dera su obuoliais, kriaušėmis, bananais.
Kodėl toks populiarus?
Cinamonas populiarus dėl kelių priežasčių:
- Universalus skonis – puikiai dera tiek saldžiuose, tiek pikantiškuose patiekaluose.
- Aromatas – suteikia jaukumo ir šilumos pojūtį.
- Nauda sveikatai – daugybė mokslinių tyrimų įrodo jo teigiamą poveikį organizmui.
- Lengva naudoti – maltą cinamoną galima berti tiesiai į patiekalus be papildomo apdorojimo.
Štai keli paprasti ir gardūs cinamono bandelių receptai, kurie kvepės namų jaukumu ir tikru skanumu:
1. Klasikinės cinamono bandelės (cinamoninės sraigės)
Ingredientai tešlai:
- 500 g kvietinių miltų
- 250 ml šilto pieno
- 1 kiaušinis
- 75 g cukraus
- 75 g sviesto (ištirpinto)
- 7 g sausų mielių
- Žiupsnelis druskos
Įdarui:
- 100 g minkšto sviesto
- 100 g cukraus
- 2 valg. š. malto cinamono
Paruošimas:
- Mieles ištirpinti šiltame piene su šaukštu cukraus, palaukti, kol suputos.
- Sumaišyti visus tešlos ingredientus ir užminkyti minkštą tešlą. Kildinti ~1 val.
- Iškočioti tešlą stačiakampiu, ištepti sviestu, pabarstyti cukrumi ir cinamonu.
- Susukti į vyniotinį, supjaustyti ~3 cm storio riekelėmis.
- Dėti ant kepimo popieriaus, dar pakildinti 20 min.
- Kepti 180 °C orkaitėje apie 20–25 min.
- Jei norite – galite užpilti glajumi iš cukraus pudros ir pieno.
2. Greitos sluoksniuotos bandelės su cinamonu
Ingredientai:
- 1 pakuotė sluoksniuotos bemielės tešlos
- 2 valg. š. sviesto
- 3 valg. š. rudojo cukraus
- 1,5 valg. š. malto cinamono
Paruošimas:
- Tešlą atšildyti, iškočioti, aptepti sviestu.
- Sumaišyti cukrų su cinamonu ir tolygiai pabarstyti.
- Susukti ir supjaustyti juostelėmis ar sraigėmis.
- Kepti 200 °C orkaitėje apie 15–20 min.
3. Veganiškos cinamono bandelės
Ingredientai tešlai:
- 500 g miltų
- 250 ml augalinio pieno (pvz., avižų)
- 60 ml aliejaus
- 60 g cukraus
- 7 g sausų mielių
- Žiupsnelis druskos
Įdarui:
- 3 valg. š. augalinio margarino
- 3 valg. š. cukraus
- 2 valg. š. cinamono
Paruošimas:
- Mieles ištirpinti šiltame piene, sumaišyti su kitais ingredientais ir užminkyti tešlą.
- Kildinti 1 val., iškočioti, sutepti įdaru.
- Susukti, supjaustyti, kildinti dar 20 min.
- Kepti 180 °C apie 20–25 min.
Daugiau naudingos informacijos apie kitus produktus rasite čia, naudingų straipsnių rasite čia
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.