Obuolių pyragas: klasika, kuri niekada nenuvilia
Kodėl obuolių pyragas toks populiarus?
Obuolių pyragas mėgstamas visame pasaulyje dėl savo paprastumo, prieinamų ingredientų ir nostalgiško skonio. Lietuvoje tai dažnas šeimos sekmadienio ar šventinio stalo kepinys. Kiekviena šeimininkė turi savo variantą – nuo trapios tešlos iki purių biskvitinių ar mielinių versijų. Jis tinka tiek prie kavos, tiek kaip sotus desertas su ledais ar plakta grietinėle.
Kodėl jis toks skanus?
- Obuoliai suteikia pyragui natūralaus saldžiarūgščio skonio.
- Cinamonas ar vanilė pabrėžia obuolių aromatą.
- Tešla – nuo sviestinės iki minkštos – sukuria kontrastą tarp traškumo ir sultingos įdaro tekstūros.
- Kepimo metu obuolių sultys susigeria į tešlą, todėl pyragas tampa minkštas ir kvapnus.
Nauda sveikatai:
- Obuoliuose gausu skaidulų, vitamino C, antioksidantų, kurie stiprina imunitetą.
- Sumažinus cukraus kiekį ir naudojant viso grūdo miltus, pyragas tampa sveikesniu desertu.
- Gali būti puikus būdas panaudoti rudens obuolių derlių be maisto švaistymo.
7 skirtingi obuolių pyrago receptai
1. Tradicinis pyragas (sviestinis)
Ingredientai:
- 200 g sviesto
- 200 g cukraus
- 3 kiaušiniai
- 300 g miltų
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 5 obuoliai, cinamonas
Gaminimas:
Sviestą išplakti su cukrumi, įmušti kiaušinius, sudėti miltus ir kepimo miltelius. Pusę tešlos dėti į formą, ant jos obuolius, apibarstyti cinamonu, užpilti likusia tešla. Kepti 180°C ~45 min.
2. Greitas obuolių pyragas su kefyru
Ingredientai:
- 250 ml kefyro
- 150 g cukraus
- 2 kiaušiniai
- 300 g miltų
- 1 a.š. sodos
- 4 obuoliai
Gaminimas:
Viską sumaišyti, sudėti obuolių griežinėlius, išmaišyti. Kepti 180°C ~40 min.
3. Biskvitinis obuolių pyragas
Ingredientai:
- 4 kiaušiniai
- 150 g cukraus
- 150 g miltų
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 4 obuoliai
Gaminimas:
Kiaušinius išplakti su cukrumi, atsargiai įmaišyti miltus. Tešlą supilti į formą, ant viršaus – obuoliai. Kepti 180°C ~35 min.
4. Veganiškas obuolių pyragas
Ingredientai:
- 200 g miltų
- 100 g rudojo cukraus
- 100 ml augalinio pieno
- 50 ml aliejaus
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1 a.š. obuolių acto
- 3 obuoliai, cinamonas
Gaminimas:
Sumaišyti ingredientus, sudėti obuolius, kepti 180°C ~35–40 min.
5. Trapios tešlos obuolių pyragas (šarlotė)
Ingredientai:
- 300 g miltų
- 200 g sviesto
- 100 g cukraus
- 1 kiaušinis
- 5 obuoliai
- Cinamonas, citrinos sultys
Gaminimas:
Iš miltų, sviesto ir cukraus suformuoti tešlą. Iškočioti pagrindą, ant jo – obuolių riekelės. Kepti 190°C ~40 min.
6. Pyragas su avižiniais dribsniais
Ingredientai:
- 200 g avižinių dribsnių
- 100 g miltų
- 150 g sviesto
- 100 g cukraus
- 4 obuoliai
Gaminimas:
Sumaišyti dribsnius su miltais ir sviestu, sudėti pusę į kepimo formą, tada obuolius, užberti likusia mase. Kepti 180°C ~35 min.
7. Mielinis obuolių pyragas
Ingredientai:
- 500 g miltų
- 1 pakelis sausų mielių
- 200 ml šilto pieno
- 100 g cukraus
- 1 kiaušinis
- 4 obuoliai
Gaminimas:
Suminkykite mielinę tešlą, palikite pakilti. Iškočiokite, sudėkite obuolių masę. Kepkite 180°C ~35–40 min.
Daugiau naudingos informacijos, receptų rasite čia.