Kardamonas

Kardamonas

Kardamonas – tai prieskoninis augalas, kilęs iš Indijos ir kitų Pietryčių Azijos regionų. Jis priklauso imbierinių (Zingiberaceae) šeimai ir yra laikomas vienu seniausių ir vertingiausių prieskonių pasaulyje.

Kardamono ypatybės:

  • Išvaizda: Kardamono sėklos yra mažos, tamsios, kvapnios ir laikomos žaliose, juodose arba baltose ankštyse.
  • Skonis ir aromatas: Jis pasižymi intensyviu, šiek tiek saldžiu, pikantišku ir šiltu skoniu bei aromatu.
  • Naudojimas: Naudojamas kulinarijoje, medicinoje ir aromaterapijoje.
    • Maistas: Puikiai tinka desertams, kepiniams, kavai, arbatai, karštiems patiekalams ir marinatams. Indijos virtuvėje šis prieskonis yra neatsiejama „masala chai“ arbatos dalis.
    • Medicina: Tradiciškai naudojamas virškinimui gerinti, burnos kvapui gaivinti, imunitetui stiprinti ir uždegimams malšinti.
    • Aromaterapija: Dėl savo unikalus kvapo dažnai naudojamas eteriniuose aliejuose.

Pagrindinės kardamono rūšys:

  1. Žaliasis kardamonas (Elettaria cardamomum) – populiariausia ir dažniausiai naudojama rūšis.
  2. Juodasis kardamonas (Amomum subulatum) – stipresnio ir aštresnio skonio, naudojamas pikantiškuose patiekaluose.
  3. Baltasis kardamonas – tai balintu būdu apdorotas žaliasis kardamonas, dažniausiai naudojamas desertuose.

Kardamono nauda sveikatai:

  • Gerina virškinimą.
  • Mažina kraujospūdį.
  • Stiprina imuninę sistemą.
  • Turi antibakterinių savybių.
  • Gali padėti kovoti su blogu burnos kvapu.

Kardamoną galima įsigyti sėklų, miltelių arba visų ankščių pavidalu. Svarbu laikyti jį hermetiškai uždarytame inde, kad neprarastų aromato.

 

Daugiau naudingų straipsnių apie prieskonius, arbatas rasite čia

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *