Burnočio sėklos

Burnočio sėklos

Burnočio sėklos (lot. Amaranthus) – tai itin vertingas augalas, žinomas jau tūkstančius metų ir laikomas vienu iš seniausių žmonijos maisto šaltinių. Burnočiai buvo itin svarbi Actekų ir kitų Pietų Amerikos civilizacijų kultūra, o šiandien vėl atrandami dėl savo puikių maistinių savybių ir naudų sveikatai.

Burnočio sėklų nauda:

  • Be gliuteno – puikus pasirinkimas žmonėms, netoleruojantiems gliuteno ar sergantiems celiakija.
  • Baltymų šaltinis – burnočio sėklose gausu visų nepakeičiamų amino rūgščių, ypač lizino, kurio dažnai trūksta grūduose.
  • Maistinės skaidulos – gerina virškinimą, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir ilgiau išlaikyti sotumo jausmą.
  • Mineralai ir vitaminai – burnočio sėklose gausu magnio, geležies, kalcio, fosforo, taip pat B grupės vitaminų.
  • Antioksidantai – apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų žalos.

Naudojimas:

Burnočio sėklos gali būti verdamos kaip košė, dedamos į sriubas, troškinius, salotas, naudojamos kepiniuose arba malamos į miltus. Iš jų galima gaminti ir augalinį „pieną“. Dėl šiek tiek riešutinio skonio burnočio sėklos puikiai tinka ir desertams.

Trumpa paruošimo instrukcija:

  1. Nuplaukite sėklas.
  2. Virkite santykiu 1:3 (viena dalis sėklų, trys dalys vandens) apie 20 minučių, kol suminkštės.
  3. Pagal skonį pagardinkite prieskoniais, vaisiais ar daržovėmis.

Daugiau sėklų rasite čia 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *