Kalendra

Kalendra

Kalendra (lot. Coriandrum sativum) – tai vienmetis augalas, priklausantis salierinių (Apiaceae) šeimai. Šis augalas pasižymi aromatingais lapais ir sėklomis, kurios naudojamos tiek kulinarijoje, tiek medicinoje. Kalendra dažnai vadinama koriandru, ypač kai kalbama apie jos sėklas, o jos lapai dažnai vadinami cilantro.


Kilmė

Kalendra kilusi iš Viduržemio jūros regiono ir Pietvakarių Azijos, tačiau dabar auginama visame pasaulyje. Ji buvo viena pirmųjų prieskonių, kuriuos žmonės pradėjo naudoti – jos sėklos buvo rastos senovės Egipto kapavietėse, o romėnai ir graikai naudojo tiek kulinarijoje, tiek parfumerijoje.


Nauda Sveikatai

Kalendra vertinama dėl savo gydomųjų savybių. Štai keletas jos naudos aspektų:

  1. Pagerina virškinimą
    Kalendros sėklos stimuliuoja virškinimo fermentų išsiskyrimą, mažina pilvo pūtimą ir skatina sveiką žarnyno veiklą.
  2. Antioksidantai
    Kalendroje gausu antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir mažina oksidacinį stresą organizme.
  3. Mažina uždegimą
    Jos sudėtyje esančios medžiagos, tokios kaip linaloolis, turi priešuždegiminių savybių, kurios gali padėti malšinti skausmą ir mažinti patinimą.
  4. Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje
    Tyrimai rodo, kad kalendra gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl ji naudinga sergantiems diabetu.
  5. Mažina cholesterolį
    Reguliarus kalendros vartojimas gali padėti sumažinti „blogojo“ cholesterolio (LDL) lygį ir padidinti „gerojo“ cholesterolio (HDL) kiekį.
  6. Imuniteto stiprinimas
    Kalendra pasižymi antibakterinėmis ir priešgrybelinėmis savybėmis, kurios stiprina organizmo atsparumą infekcijoms.

Panaudojimas

Kalendra yra universalus augalas, naudojamas įvairiose srityse:

  1. Kulinarija
    • Sėklos naudojamos troškiniuose, sriubose, marinatuose ir kepiniuose. Jos suteikia švelnų, riešutų ir citrusinių vaisių aromatą.
    • Lapai (cilantro) dedami į salotas, salsas, azijietiškus ir meksikietiškus patiekalus, pavyzdžiui, gvakamolę ar karius.
  2. Eterinis aliejus
    Kalendros sėklų aliejus naudojamas aromaterapijoje, masažuose ir parfumerijoje dėl savo gaivaus ir raminančio kvapo.
  3. Liaudies medicina
    Naudojama kaip virškinimą gerinantis ir detoksikuojantis ingredientas. Kalendros arbata padeda kovoti su pykinimu ir nerimu.
  4. Kosmetika
    Kalendros ekstraktai naudojami odos priežiūros priemonėse, nes jie turi antibakterinių ir odą raminančių savybių.

Įdomūs Faktai

  • Kalendros lapai ir sėklos turi skirtingus skonius. Lapai yra gaivesni, o sėklos – švelnesnės ir saldžiai aromatingos.
  • Kai kuriems žmonėms kalendros skonis primena muilą – tai lemia genetinė ypatybė, susijusi su tam tikrų receptorių veikimu.

Kaip Pasirinkti ir Laikyti?

  • Švieži lapai: rinkitės gyvybingus, nepageltusius lapus. Laikykite šaldytuve, suvynioję į drėgną popierinį rankšluostį.
  • Sėklos: laikykite sandarioje talpyklėje, vėsioje ir tamsioje vietoje, kad išsaugotumėte jų aromatą.

Kalendra – tai ne tik skanus, bet ir naudingas prieskonis, kuris praturtina daugelį patiekalų ir prisideda prie geros sveikatos!

Daugiau naudingų bei įdomių straipsnių rasite čia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *